Filet d'Anvers

Filet d’Anvers of ossebil is het befaamde gezouten, gedroogd en gerookt rundvlees dat vooral als fijne charcuterie en broodbeleg in praktisch heel België verkocht wordt.

De traditie om vlees te zouten en te roken is al eeuwenoud. De reden is simpel: door deze bewerking bewaart het vlees langer en heeft het meer smaak. Antwerpse slagers gebruiken hiervoor traditioneel de spier van het muisstuk, wat in beenhouwersvaktermen de Antwerpse filet werd genoemd.

Vanuit Antwerpen vond deze populaire charcuterie haar weg over het hele land en daarbuiten. De vakboeken van de Antwerpse Slagersschool zorgden mee voor de verspreiding. Vandaag zijn er een aantal erkende producenten van filet d’Anvers, ook buiten Antwerpen, de vleeswarenproducenten Schepers nv, L. Michielssen bvba en Ernell Vleeswaren. Er zijn ook nog slagers die zelf filet d'Anvers maken zoals V.O.F. Janssens, Slagerij Rijmenants en Slagerij Vandecruys in Geel. 

Elke slager heeft zijn eigen werkwijze en recept maar het principe achter de bereiding blijft hetzelfde. Mooie stukken filet d’Anvers, of spier van het muisstuk, worden ontvliesd. Het vlees wordt gezouten, hiervoor zijn verschillende methodes. Belangrijk is vervolgens de rust periode waarbij het vlees rijpt. Daarna worden de stukken koud gerookt met beukenhout. De tijd die nodig is voor het drogen en roken is sterk afhankelijk van de dikte en de grootte van het vleesdeel. Door het milde zouten en het licht roken heeft filet d’Anvers een zachte smaak.

  • Ossebil Slagerij Vandecruys
  • Ossebil Slagerij Vandecruys
  • Ossebil Slagerij Vandecruys