Le Ravage d'Ali Baba

  • wo15 januari 2020van20:15tot20:15

Engagement, het is geen vies woord meer. Ook binnen de geïmproviseerde muziek komt het regelmatig terug op de voorgrond. Een nieuw kwartet uit de zogenaamde New Wave of Belgian Jazz kaart de wantoestanden in de vluchtelingenkampen van Noord-Frankrijk en Brussel aan. Ze koppelen de release van hun eerste cd bovendien aan een bredere ambitie, waar ook aan bijgedragen wordt via geëngageerde teksten van schrijvers die zich het lot van de vluchtelingen aantrekken en foto's die door de kampkinderen zelf gemaakt werden.

 

Le Ravage d’Ali Baba is een project van De Koffie Van Morgen, een creatief platform rond de Brusselse drummer en vormgever Simon Plancke. Met deze vzw richt hij zich op muzikale projecten, fotografie en grafische vormgeving. Centraal staat nu zijn kwartet met Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere, een deel van de jonge garde die we kennen van ronkende namen als SCHNTZL, het An Pierlé Quartet, Kabas, Nordmann en Hypochristmutreefuzz.

 

Met hun concerten willen ze de verhalen van de mensen in de kampen dichter bij het publiek brengen, vanuit de noodzaak die ze voelen en die door Nina Simone treffend werd geformuleerd: "You can't help it. An artist's duty, as far as I'm concerned, is to reflect the times."

 

De muzikanten trokken samen naar de vluchtelingenkampen van Duinkerke, Calais, Zeebrugge en Brussel, en verzamelden er een reeks field recordings. Die samples bevatten verhalen van mensen op de vlucht en zullen de basis vormen waarrond gemusiceerd zal worden. Bij voorbaat wordt niets uitgesloten over een muzikale koers. Toetsen, elektronica en drums zijn de basisbestanddelen van een melange die talloze kleuren en vormen kan aannemen. Centraal staat altijd het verhaal, waarbinnen artistieke ambities en sociale bekommernissen op elkaar gelegd worden.

 

Voor Le Ravage d'Ali Baba verbinden de muzikanten zich aan humanitaire en artistieke initiatieven rond de vluchtelingenkampen: vzw Humain en Light of the Children. Samen met foto’s die de vluchtelingenkinderen maakten zullen teksten van o.m. Rachida Lamrabet en nieuw beeldmateriaal van Lisa Tahon, dat gemaakt werd in de kampen, een rol spelen in het project.

 

Geen zin om te koken vooraf? Om 18u schotelt café de Werft je een Oosters buffet voor. De kostprijs bedraagt 15 EUR. Reserveren kan via de website van de Werft. Ben je vegetariër of veganist? Ook dat kan, maar gelieve dit te melden bij je reservering! (60 plaatsen)

Locatie

CC De Werft
Werft 32 , 2440 Geel

Organisatie

CC De Werft