12/12

  • wo11 maart 2020van20:15tot20:15

In 2018 trok 12/12 een heel jaar op muzikaal avontuur. Elke maand nam de band zijn instrumenten mee naar een bijzondere plek: een schaatsbaan, autosnelweg, velodroom of kermis. De uitdaging: samenspelen met de locatie. Musiceren en reageren op de muziek die een plek van nature maakt.

 

Nu is er de volgende fase: kan je die twaalf plaatsen ook ‘meenemen’ naar een concertzaal, met een nieuw publiek? Binnen deze concertreeks worden beelden van de locaties een alternatieve grafische partituur. De beelden sturen de muziek, maar de muzikanten grijpen ook in. 12/12 musiceerde onaangekondigd en zonder publiek. De mensen die aanwezig waren hoorden bij de plekken of kwamen er toevallig langs. De camera registreerde de muziek, de geluiden, de gebeurtenissen. Elke maand leverde een kortfilm op, met als optelsom een muzikaal beeldverhaal in twaalf kortfilms. Nu trekken de muzikanten naar diverse zalen in Vlaanderen met hun beelden en indrukken. Kan je dat, een locatie vertalen in muziek? Of ook: veranderen de stukken de manier waarop je naar die plaatsen kijkt?

 

Initiatiefnemer van 12/12 is Bruno Vansina: hij creëerde een concept dat voldoende vrijheid laat en toch een helder beeld geeft van de mogelijkheden van het project. Vansina is het meest bekend door zijn werk in de blazerssectie van Flat Earth Society (FES), maar speelde ook bij o.a. Ewout Pierreux Quintet, Rebirth Collective en Scoreman. De afgelopen jaren organiseerde hij een aantal bijzondere projecten, zoals het 16-koppige Vansina Orchestra, Maité, Het Meisje En De Vogel’ en Orchestra Exotica. Met de sterke jonge bassist Cyrille Obermüller (HAST,…) en de alomtegenwoordige Teun Verbruggen kan de samenwerking alleen maar leiden tot een creatieve weelde. Falk Schrauwen, een jonge drummer/percussionist die onlangs ook door Nathan Daems ingelijfd werd voor zijn nieuwe band Echoes of Zoo, vervoegt de band evenals gitarist Benjamin Sauzereau, bekend van o.m. Les Chroniques de l’Inutile en Hendrik Lasure warm bad.

 

Locatie

CC De Werft
Werft 32 , 2440 Geel

Organisatie

CC De Werft