Bosduiffilets in een sausje van Geels Witteke

Bosduif met Geels Witteke, een recept van Nela van den Brink, chefkok van De Kleine Volmolen.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 6 bosduiven
  • 250 g selder, wortel, ui
  • 8 knoflookteentjes
  • 150 g spekblokjes
  • 100 g boter
  • 4 sjalotjes
  • 1 kruidenbosje
  • 200 g kleine zilveruitjes
  • 2 dl gevogeltebouillon
  • 2 dl Westmalle donker
  • 0.5 dl Geels witteke
  • 10-tal jeneverbessen
  • 1 el instant bruine roux
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • fileer de bosduiven en houd de filets even apart.
  • Bak de groentjes, de spekblokjes en de look (ongepeld) aan in een pan en doe ze nadien in een kookpot. Bak in dezelfde pan de bosduif karkassen  en de in twee gesneden sjalotjes (ongepeld). Doe dit bij de groenten en bevochtig met het bier, de bouillon en de helft van de jenever. Voeg er het kruidenbosje en de jeneverbessen bij en laat gedurende 35 minuten zachtjes koken.
  • Bevochtig de uitjes met wat kookvocht van de bosduiven en laat ze erin gaar koken.
  • Kruid de bosduiffiletjes en kleur ze aan beide kanten in pan met gebruinde boter en laat ze even garen tot ze rosé zijn, houd ze warm onder aluminium folie.
  • Zeef de saus en laat ze wat inkoken. Bind, volgens eigen wens, met instant roux  en controleer de smaak, parfumeer met de jenever en doe de uitjes in de saus.
  • Snijd de filets schuin doormidden dresseer ze op een bord en schenk de saus erover.

Recept bevat