Wapenschild

Welke vogel vind je terug op het wapenschild van Geel?

 

Een koekoek

 

 

De eerste blazoenering van het wapen van Geel luidt als volgt:

Eenen gulden schild met dry roode staecken, het eerste perk met bespikkeld hermelynvel van negen stukken, 3, 3 en 3, den schild omzet met zilveren beerenklauwbladeren en gedekt met eenen koekoek naar het leven.

De huidige blazoenering luidt als volgt:

In goud drie palen van keel en een vrijkwartier van zilver beladen met negen hermelijnstaartjes 3, 3 en 3 geplaatst. Het schild getopt met een koekoek van natuurlijke kleur en geplaatst tussen twee onderaan gekruiste acanthustwijgen van zilver.

 

De wapens zijn beide geheel goud van kleur met daarop drie rode verticale banen. Rechts bovenin, voor de kijker links, staat een zilver vak met daarin drie keer drie zwarte hermelijnstaartjes. Omdat het een vrijkwartier betreft mag het elke kleur zijn, terwijl normaal gesproken metaal geen metaal mag raken. Op het schild geen kroon, maar een koekoek in natuurlijke kleuren. Om het schild heen twee zilveren acantustakken.

 

Het enige verschil in de twee versies is de plaatsing van de koekoek. Bij het oude wapen kan die ook op de acanthusbladeren geplaatst worden, terwijl die bij het huidige wapen op het schild hoort te staan.