Grafheuvel

Welk dier woont tegenwoordig in de grafheuvel van Baron Coppens?

 

Vleermuizen

 

 

Charles Coppens, later Baron Coppens, werd geboren in 1796. Als politicus zetelde hij onder meer in het Nationaal Congres. Samen met Leopold I, die tot zijn vriendenkring behoorde, liet hij honderden hectaren heidegrond ontginnen en bedacht een irrigatiesysteem om de woeste heidegronden om te vormen tot vruchtbare landbouwgronden.
 
Baron Charles Coppens was zo gehecht aan deze streek dat hij in de buurt van de Kievithoeve, waar hij woonde, een graftombe liet bouwen waarin hij begraven wilde worden. De grafkelder was een ontwerp van de in die tijd bekende architect Eugène Carpentier en werd gebouwd door steenhouwer Hannaerts. De grafkelder bestaat uit een cirkelvormige koepel met een bakstenen vloer gelegd in honinggraatmotief. De kelder werd bedolven onder een dikke laag aarde en werd afgesloten met een houten deur. De Baron stierf op 78-jarige leeftijd. Na hun dood werden ook de tweede vrouw van de Baron, Douarière Baronne Coppens en haar zoon bijgezet in deze grafkelder.
 
Tijdens de tweede wereldoorlog werd de grafkelder geplunderd en in gebruik genomen als opslagplaats. De lichamen van Baron Coppens, zijn echtgenote en zijn geadopteerde zoon werden overgebracht naar het kerkhof van Ten Aard. In 1990 werd de grafkelder gerestaureerd en nu is het de winterslaapplaats voor vleermuizen. Bovenop de aarden heuvel staat een arduinen sokkel waarop het borstbeeld van de baron stond.
 
  • Ingang Grafheuvel Baron Coppens dienst toerisme
  • Omgeving grafheuvel Baron Coppens dienst toerisme
  • Monument grafheuvel Baron Coppens dienst toerisme
  • Ingang grafheuvel Baron Coppens dienst toerisme