Kaarten met Dimpna

Zijn je ogen ondertussen vierkant geworden van al dat televisie kijken en heb je thuis helaas niet al te veel spelletjes liggen? Dan hoef je niet per se weer in de zetel te kruipen, want de kans is groot dat je ergens een boek kaarten hebt rondslingeren. Hiermee kan je al een mix van verschillende spelletjes voor twee personen spelen en wij hebben alvast enkele opties op een rijtje gezet. Geef je spelletjes een Geels tintje met ons nieuw Dimpna Kaartspel. (Te koop voor 5 euro bij dienst toerisme en stadsanimatie)

Wippen

Wippen is een kaartspel dat je al vanaf twee personen kan spelen. Het enige wat je nodig hebt is een set kaarten die bestaat uit 52 kaartjes. Voor dit spel heb je geen jokers nodig. Om te beginnen, deel je de kaarten met de klok mee. Dit is meteen ook de speelrichting. De persoon die deelt, legt telkens twee kaarten. Voor hij zichzelf een paar geeft, legt hij er ook twee open (dus met de afbeelding zichtbaar) op tafel. In totaal krijgt elke speler vier kaarten en liggen er vier kaarten op tafel (de pot).

Vervolgens gaat elke speler om beurt een van hun kaarten spelen. Dit kan op twee manieren. De eerste optie is om eenzelfde kaart uit de pot te nemen (kleur speelt geel rol). Als je geen zelfde kaart kan nemen, leg je een kaart mee in de pot. Wanneer er een speler de laatste kaart uit de pot neemt, kan de andere speler niet anders dan een kaart af te leggen in de pot. Heeft elke speler zijn vier kaarten gespeeld? Dan moet je opnieuw kaarten (per twee) delen. Wel ga je geen kaarten meer in de pot leggen. De speler die als laatste kaarten uit de pot haalt, krijgt de pot.

 

Zenuwen

Het doel van dit spel is om als eerste al je kaarten kwijt te spelen. Om te beginnen, verdeel je alle kaarten over het aantal spelers. Vervolgens gaat elke persoon zijn kaarten in vijf hopen leggen. De eerste stapel bestaat uit één kaart, de tweede stapel uit twee kaarten en ga zo maar door. De bovenste kaart draai je telkens om. Hebben twee kaarten dezelfde waarde? Dan mag je deze op elkaar leggen en een kaart van de ene stapel weer omdraaien. Als er zo een stapel leeg geraakt, mag je daar de zichtbare kaarten van een andere stapel leggen.

De overgebleven kaarten leg je rechts in het midden tussen de spelers. Wanneer beide spelers klaar zijn, draaien ze op hetzelfde moment de bovenste kaart van hun stapel (met de afbeelding weg van de tegenstander) om en leggen deze tussen de stapels in. Hierop kunnen ze hun eigen speelkaarten neerleggen. Opgelet: de waarde van de kaarten moet wel op elkaar volgen, net zoals bij Patience. De kleur doet er niet toe. Je hoeft ook niet meer je beurt af te wachten. Je wint het spel als je al je kaarten kwijt bent.

Meppen

Net zoals bij zenuwen is ook bij dit spel je reactievermogen van belang. Je wil namelijk als eerste alle kaarten bemachtigen. Om te beginnen, verdeel je de kaarten tussen de twee personen en dit zonder dat je ze kan zien. Om de beurt ga je vervolgens de bovenste kaart van je stapel op tafel gooien. Liggen er twee kaarten met dezelfde waarde? Sla dan zo snel als je kan met de je hand bovenop de stapel. De persoon die het snelste was, krijgt vervolgens de hele kaartenstapel.

Oorlogje

Om oorlogje te spelen, heb je een volledig kaartspel van 52 kaarten nodig. De waarde van de kaarten is zoals gewoonlijk en de kleur is bij dit spel niet van belang. Om te beginnen, moet je de kaarten goed schudden en ze eerlijk onder de twee spelers verdelen. De eerste persoon legt nu zijn kaart open op tafel. De tweede speler doet vervolgens hetzelfde. Wie de kaart met de hoogste waard op tafel gelegd heeft, wint alle kaarten en steekt deze onderaan zijn eigen stapel. Zo ga je door tot er iemand geen kaarten meer heeft.

  • Dimpna kaartspel Toerisme Geel
  • Dimpna kaartspel Toerisme Geel
  • Dimpna kaartspel Toerisme Geel
  • Dimpna kaartspel Toerisme Geel