Landschapspark de Merode

Het verhaal van de gebiedswerking in de Merode start in 2004 met de ondertekening van het ‘Charter de Merode’. Aanleiding was de aankoop van 1.500 ha bossen en natuurgebieden van de adellijke familie de Merode. De Vlaamse overheid kocht aan en verkocht ze daarna door aan de Merodepartners, die het engagement aangingen om het gebied als één geheel te bewaren, te beheren en te ontwikkelen.

Landschapspark de Merode strekt zich uit tussen de Demer en de Nete over drie toeristische regio’s (Limburgse Kempen, Antwerpse Kempen en Hageland), drie provincies (Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant) en negen gemeentes: Tessenderlo (Limburg); Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot (Vlaams-Brabant); Herselt, Hulsthout, Westerlo, Geel en Laakdal (Antwerpen).

Het plattelandsproject heeft als doel het landschap en de natuur, de cultuur, het toerisme, de recreatie en de lokale economie van deze streek op elkaar af te stemmen en te versterken.

Landschapspark de Merode is een prachtig uitgestrekt wandelgebied van meer dan 500 hectare. Die natuur ontdek je bij voorkeur te voet, via het wandelroutenetwerk met knooppuntensysteem en met de gloednieuwe wandelkaart. Maar ook fietsers, mountainbikers en liefhebbers van erfgoed kunnen hier hun hartje ophalen. Ontdek wat er allemaal te beleven valt op www.bezoekdemerode.be.

Praktisch