Stoofvlees

Stoofvlees met Zeunt en stoemp van Aardse patatten en kastanjes van Sas 7

Voor 4 (Bourgondische) personen

  • Dikke varkensribben, 1300 g van de Wolkenhoeve op Ten Aard
  • Rode uien (facultatief, mag ook gewone ui zijn ), 8 stuks
  • Reepjes gerookt spek, 200 g
  • Look, 4 teentjes
  • Een geut wijnazijn ( +/- 5 soeplepels)
  • 2 flessen Zeunt (Geels streekbier) (mag ook Vliet of Vals Paterke zijn)
  • 1 l wildfond of bouillon gemaakt met blokjes runder- of kippenbouillon
  • Bruine suiker 150 à 200 g (ngl. je het zoet of minder zoet wil)
  • Kaneel: snuifje
  • 3 laurierbladen
  • enkele takjes verse tijm
  • peper en zout
  • bloem ongeveer 200 g
  • bakboter
  • best een gietijzeren pot gebruiken
 

Bereiding

Stoemp

  • 4 grote kookaardappelen koken in zout water. 
  • 200 g gepelde kastanjes koken in een bouillon van bouillonblokjes tot alles goed gaar is.
  • Aardappelen afgieten. Kastanjes afgieten maar bouillon opvangen.
  • Aardappelen en kastanjes samen stoempen met pezo en 100 g goei boter.
  • Eventueel wat bouillon erbij gieten.
  • Mengen tot je een mooie massa bekomt.
  • Afsmaken met pezo.
  • Er mogen nog wat brokjes in zitten.


Stoofvlees

  • Ribben kruiden met pezo en aanbakken in de boter
  • Uit de pan nemen
  • In hetzelfde vet de spekblokjes bakken en na enkele minuten de look en gesnipperde ui erbij doen.
  • Even samen laten garen onder deksel zonder bruin te worden.
  • Het vlees er terug bijvoegen en mengen.
  • Bloem erover strooien en goed mengen.
  • Blussen met de azijn. Bier en fond toevoegen.
  • Laurier, tijm, peper, kaneel en suiker erbij voegen.
  • Even goed mengen en op klein vuur laten sudderen tot alles gaar is. Deksel niet op de pan leggen zodat het vocht kan verdampen en de saus indikt.

Presentatie

  • Twee bollen stoemp scheppen met ijsschepper en links op een bord leggen.
  • Versier elke bol met een vers takje kruid.
  • Rechts kan je wat groenten (gestoofd witloof , gestoofde paddestoelen of geglaceerde worteltjes leggen.
  • Onderaan leg je 3 stukken rib, je oversaust en in het midden van het vlees leg je een toefje peterselie.

Natuurlijk wordt er een lekkere Zeunt bij gedronken!

Recept bevat