Stoofvlees met Zeunt en stoemp van Aardse patatten en kastanjes van Sas 7
Voor 4 (Bourgondische) personen
Voor 4 (Bourgondische) personen
- Dikke varkensribben, 1300 g van de Wolkenhoeve op Ten Aard
- Rode uien (facultatief, mag ook gewone ui zijn ), 8 stuks
- Reepjes gerookt spek, 200 g
- Look, 4 teentjes
- Een geut wijnazijn ( +/- 5 soeplepels)
- 2 flessen Zeunt (Geels streekbier) (mag ook Vliet of Vals Paterke zijn)
- 1 l wildfond of bouillon gemaakt met blokjes runder- of kippenbouillon
- Bruine suiker 150 à 200 g (ngl. je het zoet of minder zoet wil)
- Kaneel: snuifje
- 3 laurierbladen
- enkele takjes verse tijm
- peper en zout
- bloem ongeveer 200 g
- bakboter
- best een gietijzeren pot gebruiken
Bereiding
Stoemp
- 4 grote kookaardappelen koken in zout water.
- 200 g gepelde kastanjes koken in een bouillon van bouillonblokjes tot alles goed gaar is.
- Aardappelen afgieten. Kastanjes afgieten maar bouillon opvangen.
- Aardappelen en kastanjes samen stoempen met pezo en 100 g goei boter.
- Eventueel wat bouillon erbij gieten.
- Mengen tot je een mooie massa bekomt.
- Afsmaken met pezo.
- Er mogen nog wat brokjes in zitten.
Stoofvlees
- Ribben kruiden met pezo en aanbakken in de boter
- Uit de pan nemen
- In hetzelfde vet de spekblokjes bakken en na enkele minuten de look en gesnipperde ui erbij doen.
- Even samen laten garen onder deksel zonder bruin te worden.
- Het vlees er terug bijvoegen en mengen.
- Bloem erover strooien en goed mengen.
- Blussen met de azijn. Bier en fond toevoegen.
- Laurier, tijm, peper, kaneel en suiker erbij voegen.
- Even goed mengen en op klein vuur laten sudderen tot alles gaar is. Deksel niet op de pan leggen zodat het vocht kan verdampen en de saus indikt.
Presentatie
- Twee bollen stoemp scheppen met ijsschepper en links op een bord leggen.
- Versier elke bol met een vers takje kruid.
- Rechts kan je wat groenten (gestoofd witloof , gestoofde paddestoelen of geglaceerde worteltjes leggen.
- Onderaan leg je 3 stukken rib, je oversaust en in het midden van het vlees leg je een toefje peterselie.
Natuurlijk wordt er een lekkere Zeunt bij gedronken!