Street Art

Drie kleurrijke gevels en 17 mini portretten van Geelse handelaars in hartje Geel brengen meer beleving.

Deze kleurbommen passen in het kader van het Efro-project Straat in het Vizier (SIHV), dat het kernwinkelgebied opnieuw een duidelijke identiteit wil aanmeten. De stad werkt hiervoor samen met All About Things (bekend van The Crystal Ship in Oostende).

Voor dit kleurrijke project selecteerde het stadsbestuur drie gevels: de gevel in Nieuwstraat aan Standaard Boekhandel, de gevel aan de achterkant van De Kruimel op Havermarkt en de zijgevel in Pas aan Zwemshop. Elke gevel kreeg een eigen vakman toegewezen, die in samenspraak een origineel ontwerp uitwerkte:

HAVERMARKT - Medianeras (Argentinië)

Vanesa Galdeano en Analí Chanquía maken al meer dan 10 jaar kunst in de openbare ruimte. Ze geloven dat street art meer doet dan steden verfraaien, het brengt individuen en gemeenschappen samen. Het kunstwerk op de Havermarkt beeldt twee helften van eenzelfde persoon af, waarbij het gender vervaagt. Is de persoon een man of een vrouw? Door middel van dit werk roepen Medianeras op tot meer genderdiversiteit en gelijke rechten voor elke mens op aarde. Het kunstwerk verandert afhankelijk van het perspectief waaruit je de muurschildering bekijkt. Deze anamorfie van het werk is waar Medianeras wereldwijd voor bekend staat.

PAS - Eelco (Nederland)

Eelco van den Berg woont en werkt in Rotterdam. Hij is illustrator, schilder en street artist die niet stil kan zitten. Zijn werk is veelal met de hand getekend en vooral zijn gebruik van kleuren is wereldwijd bekend. Zijn portfolio toon niet alleen de diversiteit in zijn werk aan, maar ook de strakke en nette manier van werken. Zijn contouren zijn heel scherp en de decoratieve elementen in zijn ontwerpen zijn altijd zeer bedacht. Inspiratie haalt hij wel vaker in het dierenrijk; de kleurrijke dieren van Eelco kan je over de hele wereld terugvinden: Berlijn, Chicago, New York, Mexico en sinds 2020 ook een vos in Geel.

NIEUWSTRAAT - Mr June (Nederland)

Mr. June heeft menig creatieve waters doorkruist voor hij zijn intrede deed in street art halverwege de jaren tachtig. Via old-school hiphop en breakdancen kwam hij in de ban van graffitikunst en ontdekte op die manier zijn onsterfelijke liefde voor typografie, die hem ertoe zou aanzetten om grafische vormgeving te gaan studeren in Hogeschool voor Kunsten te Utrecht. Na een bewogen carrière in grafisch ontwerp besliste hij in het jaar 2000 om meer tijd te stoppen in zijn eigen creatief werk en werd op die manier een echte pionier in het maken van illusionistische abstracte werken. Mr June laat zich vaak inspireren door architectuur en voegt aan de hand van kleuren en vormen een extra dimensie toe aan een muur of een gebouw, vaak met een subtiel trompe-l'œil.

VERSPREID OVER HET KERNWINKELGEBIED – Helen Bur (Groot-Brittanië)

Het Little People project van de Britse Helen Bur is een kunstproject dat zich afspeelt in straten en steegjes over de hele wereld, van India tot Noorwegen. De geschilderde personages zijn vaak mensen die Helen heeft gevonden in de lokale gemeenschap, die op deze manier vereeuwigd worden in de openbare ruimte. De figuren worden steeds van achteren afgebeeld, op die manier is de identiteit subtiel verstopt wat een associate oproept van mysterie. Naar waar kijken deze personages? Veel vragen, weinig antwoorden.

Voor dit project vroeg stad Geel aan Helen Bur om een portret te maken van de lokale handelaars, om zo de handelaar letterlijk van achter zijn toonbank te halen en de persoon achter de handelszaak in de kijker te zetten. Met de actie willen het stadsbestuur en de handelaarsvereniging het belang om lokaal te kopen in de verf te zetten. Achter elke zaakvoerder gaat vaak nog een heel team van lokale medewerkers schuil. Een dynamisch handelscentrum zorgt voor een levendige stad. Handelaars kleden de winkelstraten aan en organiseren opendeurdagen en braderijen, maar ook evenementen zoals Duivels Geel en Foodtruckfestival Frinket.

De flyer is gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme of kan je hieronder downloaden.

Downloads

 • Muurschildering Pas Kristof Donné
 • Muurschildering Nieuwstraat Stad Geel
 • Muurschildering Nieuwstraat Stad Geel
 • Muurschildering Pas Stad Geel
 • Muurschildering Havermarkt Jules Césure
 • Muurschildering Havermarkt Stad Geel
 • Muurschildering Pas Stad Geel
 • Muurschildering Nieuwstraat Jules Césure
 • Muurschildering Nieuwstraat Jules Césure
 • Muurschildering Nieuwstraat Jules Césure
 • Detail muurschildering Nieuwstraat Jules Césure
 • Little People Kristien De Vrij
 • Little People Kristien De Vrij
 • Little People Kristien De Vrij
 • Little People Stad Geel
 • Detail muurschildering Nieuwstraat Jules Césure