Zwarte & witte Pensen

'Bloedworst, beuling, boudin, trippes of de Brusselse pansch, geen van alle kan wedijveren met een echte pens van Vandecruys, een begrip in Geel en ver daarbuiten', zo schreef het Nieuwsblad van Geel in de krant van juni 2009.

Het geheime recept van de beroemde pensen werd doorgegeven aan het sterfbed, van vader op schoonzoon. Al vier generaties lang, sinds 1900, worden er op Ten Aard pensen gedraaid. Het basisrecept van de zwarte pensen bestaat uit varkenskopvlees en spek, gemengd met brood, bloed, peper, zout en piment. Wekelijks worden er gemiddeld 4000 kg pensen gemaakt. Hiervoor zijn maar liefst 4 kilometer darmen nodig. De pensen worden gemaakt in een fabriekje naast de slagerij in de Vaartstraat op Ten Aard. De beroemde pensen worden verspreid over heel Belgiƫ.

Witte pensen zijn een totaal ander product dan zwarte pensen. Witte pensen worden gemaakt van wit brood, melk, ei, mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserij Marketing (VLAM) beloonde de licht verteerbare en matig gekruide pensen dan ook met het label streekproduct.be.

Verkrijgbaar bij

Gebruikt in recepten

  • Zwarte en witte pensen Slagerij Vandecruys
  • Zwarte en witte pensen Slagerij Vandecruys
  • Zwarte pensen Slagerij Vandecruys
  • Witte Pensen Slagerij Vandecruys

Contact